In conditiile in care foarte multe companii considera ca evaluarea de risc este doar o taxa in plus, haideti sa ne lamurim ce inseamna evaluarea de risc, cine are nevoie de ea si mai ales cine si cum o realizeaza!

Ce inseamna evaluarea de risc?

Fragment din Legea nr. 333/2003

ART. 4
    (1) Analiza de risc la securitatea fizica, denumita in continuare analiza de risc, se materializeaza prin documentatia intocmită in cadrul procesului standardizat de management al riscului, prin care se determina, in mod dinamic, masurile necesare si aplicabile pentru incadrarea riscurilor de securitate la niveluri acceptabile.

Pe intelesul tuturor – evaluarea riscului la securitatea fizica determina amenintarile si vulnerabilitatile afacerii dumneavoastra. Este vorba despre un standard impus de Uniunea Europeana prin care fiecare societate comerciala are obligatia sa-si identifice amenintarile care pot pune in pericol viata sau integritatea persoanelor sau a valorilor detinute si sa stabileasca masurile necesare de preventie.

Este sau nu o masura buna?

Este, daca luam in considereare faptul ca fiecare incident de securitate produs în cadrul afacerii dumneavoastra poate provoca pierderi umane şi/sau materiale cu consecinte majore uneori. Recomandarile unui evaluator de risc pot reduce semnificativ riscurile si mai mult, pot descuraja potentialii infractori chiar si numai prin prezenta lor fizica (grilaje, folii antiefractie, sistem de avertizare sonora si optica etc.).

V-ati gandit vreodata ca evaluarea riscului poate reprezenta si o metoda de estimare a pierderilor  asteptate in cazul aparitiei unui eveniment nedorit?

Este timpul sa gandim securitatea dintr-o alta perspectiva!

Cine efectueaza evaluarea de risc?

Incepem cu o clarificare – societatile de paza nu pot sa efectueze analiza de risc aferenta intocmirii planului de paza. De aceea aveti nevoie de un evaluator de risc la securitatea fizica. Nu oricine este evaluator de risc!

Calitatea de evaluator de risc se dobandeste prin participarea la cursuri de formare profesionala si este conditionata de o experienta practica de minimum trei ani in domeniul securitatii.

Evaluarea de risc poate fi efectuata asadar numai de catre persoanele cu experienta in acest domeniu, care in urma examenului sustinut la Inspectoratul General al Politiei Romane au dobândit calitatea de Evaluator de Risc la Securitatea Fizica si sunt inscrisi in Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizica (RNERSF).

Raportul de evaluare are termen de valabilitate?

Nu, dar trebuie revizuit in urmatoarele situatii:

  • cel putin o data la 3 ani, pentru corelarea cu dinamica parametrilor interni si externi care genereaza si/sau modifica riscurile la securitatea fizica a unitatii;
  • in cel mult 60 de zile de la producerea unui incident de securitate la unitatea respectiva;
  • in cel mult 30 de zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, functionale sau a obiectului de activitate al unitatii.

Pot sa obtin un pret cat mai mic daca nevoile de securitate sunt putine?

Reluam sfatul nostru – in ceea ce priveste masurile de siguranta, IEFTIN nu inseamna si SIGUR. Departe de a fi un slogan de marketing, este o recomandare valabila si in cazul analizei de risc.

Pentru a va asigura ca veti primi ceea ce trebuie, tineti cont de 3 lucruri importante:

  1. evaluatorul ales trebuie sa fie inscris în Registrul national al evaluatorilor de risc la securitatea fizica – R.N.E.R.S.F.
  2. timpul de efectuare a intregii lucrari nu trebuie sa fie mai mic de 72 de ore (este un timp minim apreciat in cazul celor mai mici obiective)
  3. evaluatorul trebuie sa va predea grila de evaluare a nivelului de risc, din care sa rezulte un nivel de risc acceptabil (grila se preda impreuna cu raportul)

Pentru toate celelalte informatii despre Raportul de Evaluare, va punem la dispozitie un evaluator de risc la securitatea fizica, inscris in R.N.E.R.S.F. (Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică) atat pentru Bucuresti, cat si o retea de parteneri la nivel national.

Contacteaza-l inainte sa iei amenda!

Recommended Posts

Leave a Comment