VERIFICARI PRAM – SISTEME ELECTRICE

Security Business Team

DE CE IMPAMANTARE?

Exista mai multe motive pentru a efectua impamantarea, dar cel mai important dintre ele este asigurarea sigurantei personalului. Urmatoarele agentii si organizatii au recomandari si/sau standarde pentru impamantare, pentru a demonstra faptul ca siguranta personalului este protejata.

Organizatiile care ofera reguli si ghiduri pentru impamantare sunt: Comisia Electrotehnica Internationala (C.E.I.), Comitetul European pentru Standardizare Electrotehnica (CENELEC), Laboratoarele Sponsorilor (UL), Asociatia Nationala de Protectie impotriva Focului, Institutul National American de Standarde (INAS), Administratia de Sanatate si Siguranta a Minelor (ASSM), Administratia Profesionala a Sanatatii si Sigurantei (OSHA), Industria Standard de Telecomunicatii(TIA) si altele.

Impamantarea optima nu este necesara doar pentru siguranta angajatilor, dar si pentru a oferi protectie cladirilor si echipamentelor. Un sistem de impamantare bine realizat va imbunatati siguranta echipamentului si va reduce posibilitatea aparitiei electrocutarilor, a distrugerilor si daunelor prin loviturile de traznet sau a defectiunilor din circuitele electrice.

CE ESTE IMPAMANTAREA SI LA CE SERVESTE?

Codul Electric National (CEN) defineste impamantarea ca fiind: “o conectare conductibila, intentionata sau accidentala dintre un circuit electric sau echipament si pamant, sau alt corp conductibil care se afla pe post de pamant.”

Cand vorbim despre impamantare ne referim de fapt la doua subiecte diferite, legare la pamant si impamantare a echipamentelor. Legarea la pamant este o conectare intentionata a unui conductor, de obicei neutru, la un electrod plasat in pamant. Impamantarea echipamentelor este asigurarea faptului ca echipamentul operational dintr-o structura este pamantat intr-un mod corespunzator. Este necesar ca cele doua sisteme de impamantare sa fie tinute separat, exceptie facand o conectare dintre cele doua sisteme, cu scopul de a preveni diferentele de potential dintr-o posibila conturnare cauzata de traznet. Scopul impamantarii, in afara protectiei oamenilor, cladirilor si echipamentelor, este sa ofere o cale sigura de disipare a curentilor de scurgere, ce apar ca urmare a loviturilor de traznet, a descarcarilor statice, a semnalelor si interferentelor EMI (curenti electromagnetici) si RFI (frecvente radio).

Electrozi de impamantareimplementare1

Sunt formati din trei componente de baza:

1)      Conductor de impamantare

2)      Conexiunea/legatura dintre conductor si electrodul de impamantare

3)      Electrodul de impamantare

Electrozi de impamantare multipli – Interactiune

A)    Rezistenta electrodului de impamantare si legatura sa este in general foarte scazuta, tijele de impamantare sunt realizate, in general, din material conductibil/cu rezistenta scazuta, cum ar fi cupru sau invelis de cupru.

B)    Rezistenta de contact a pamantului inconjurator la electrod: Biroul de Standarde a aratat aceasta rezistenta ca fiind aproape neglijabila, cu conditia ca electrodul de impamantare sa nu fie acoperit cu vopsea sau grasime, etc, si sa fie in contact ferm cu pamantul.

C)    Rezistenta portiunii de pamant din jur: Electrodul de impamantare este inconjurat de pamant format din straturi concentrice de aceeasi grosime. Straturile cele mai apropiate de electrodul de impamantare au cea mai mica suprafata rezultand cel mai mare grad de rezistenta. Urmatoarele straturi incorporeaza o suprafata mai mare, rezultand o rezistenta scazuta. Astfel se ajunge la un punct in care straturile suplimentare ofera rezistenta scazuta portiunii de pamant din jurul electrodului de impamantare.

CEN precizeaza ca electrodul de impamantare trebuie sa fie instalat in asa fel incat sa aiba 2,4 m in lungime si sa fie in contact cu solul. implementare2

Exista trei variable care afecteaza rezistenta electrodului de impamantare:

  1. Pamantul insusi
  2. Lungimea/adancimea electrodului de impamantare
  3. Diametrul electrodului de impamantare

Marirea diametrului electrodului de pamant are un efect foarte mic in scaderea rezistentei. De exemplu, diametrul electrodului de impamantare poate fi dublat, dar rezistenta va scadea doar pana la cel mult 10%.

O modalitate foarte eficienta de scadere a rezistentei este introducerea electrodului de impamantare mai adanc in sol. Pentru ca pamantul este alcatuit din straturi, rezistivitatea se schimba si variaza considerabil la nivelul stratului si al adancimii respectivului strat. Solul nu este consecvent in ceea ce priveste rezistivitatea sa, ci este foarte imprevizibil. Tinand cont de aceste aspecte, este de o importanta capitala ca electrodul sa fie instalat sub limita de inghet, pentru ca rezistenta la pamant sa nu creasca foarte mult prin inghetarea solului inconjurator. In general vorbind, prin dublarea lungimii electrodului de impamantare, nivelul de rezistenta poate fi redus cu inca 40%. Exista ocazii in care este fizic imposibil ca tijele de impamantare sa fie introduse mai adanc, in zone formate din stanci, granit, etc. Metodele alternative, ca de exemplu cimentul de impamantare (bentonita), sunt viabile.

Pentru o instalare mai rapida a tijelor de impamantare, care sa indeplineasca cerintele dumneavoastra specifice, poate fi utilizat tabelul de rezistente de impamantare din pagina 5. De retinut este faptul ca acest tabel poate fi utilizat doar ca regula de baza, deoarece solul este format din straturi si rar se prezinta ca fiind omogen, astfel incat valorile rezistentelor vor varia mult.

O alta modalitate de reducere a rezistentei de impamantare este utilizarea electrozilor de impamantare multipli. In acest sistem, mai multi electrozi sunt introdusi in pamant si conectati in paralel pentru a reduce rezistenta. Fiecare electrod de impamantare are sfera sa proprie de influenta si pentru ca electrozii aditionali sa fie eficienti, spatiul dintre tijele aditionale trebuie sa fie cel putin egal cu adancimea la care este introdusa tija. Fara spatiile acestea corespunzatoare, sferele de influenta se intersecteaza si scaderea rezistentei va fi minimala.

Testarea rezistentei de impamantare. Rezistivitatea solului

De ce trebuie masurata rezistivitatea solului?

Scopul masurarii rezistivitatii solului, atunci cand este selectata o amplasare a unei sub-statii sau a unui birou central, este de a gasi un loc care are cea mai mica rezistenta posibila. Odata ce a fost selectat un loc, masurarea rezistivitatii solului va oferi informatiile necesare pentru a proiecta si construi un camp de impamantare care sa indeplineasca conditiile de rezistenta de impamantare. Exista un numar de factori care afecteaza rezistivitatea solului, unul din acestia fiind compozitia solului. Solul este rar omogen si rezistivitatea solului va varia geografic si la adancimi diferite.

Cel de-al doilea factor care afecteaza rezistivitatea solului este umiditatea sau cantitatea de apa din sol. Concentratia de umiditate se schimba in functie de sezon si variaza in functie de natura straturilor inferioare ale pamantului si a adancimii retelei de apa permanente.

Tabelul de mai jos arata diferite tipuri de soluri si efectele pe care umiditatea le are asupra asupra rezistivitatii lor.

Deoarece rezistivitatea solului este in asa o legatura stransa cu umiditatea si umiditatea este prezenta la nivelul solului, se poate presupune in mod logic ca atunci cand umiditatea creste, rezistivitatea descreste si viceversa.

Asa cum se poate vedea in tabel, schimbarea rezistivitatii de sus pana jos poate avea loc cu un factor de 50.

Valori de rezistenta a impamantarii

Rezistivitatea solului depinde de compozitia solului, umiditate si temperatura. Este de asteptat ca rezistivitatea solului sa varieze in implementare3timpul anului in acele zone ale tarii unde schimbarile de sezon aduc schimbari in continutul de umiditate si temperatura ale solului. Pentru ca sistemul de impamantare sa fie eficient, trebuie sa fie proiectat in asa fel incit sa reziste conditiilor celor mai defavorabile.

Deoarece solul si apa sunt in general mult mai stabile in straturi mai adanci, este recomandabil ca tijele de legare la pamant sa fie plasate cat mai adanc posibil, cel mai bine in panza de apa freatica. De asemenea, aceste tije trebuie instalate acolo unde exista temperatura stabila, adica sub limita de inghet.

Atentie! Solul care are are o rezistivitate scazuta este deseori foarte coroziv datorita prezentei apei si sarurilor, iar acest sol poate eroda tijele de impamantare si legaturile acestora. De aceea este imperios necesar ca impamantarile si campurile de impamantare sa fie verificate cel putin o data pe an. Desi rezistenta la impamantare se va schimba in functie de sezon si de-a lungul timpului, orice crestere a rezistentei mai mare de 20% trebuie analizata si trebuie intreprinse actiuni de corectare pentru diminuarea rezistentei.

Conform Legislatiei in vigoare, instalatiile electrice trebuiesc verificate pentru a nu exista riscul unui pericol iminent. Printre factorii care duc la deteriorarea in timp se numara:

  1. Suprasolicitarea circuitelor;
  2. Coroziunea;
  3. Uzura echipamentelor folosite;
  4. Degradarea izolatiilor.

Safelandia asigura masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant si a continuitatii nulului de protectie catre echipamentele electrice si prizele de lucru. Verificarea PRAM asigura prevenirea electrocutarii personalului, prevenirea incendierii cladirilor si nu in ultimul rand prevenirea scurtcircuitarii aparaturii electrice si electronice.

Va oferim urmatoarele servicii:

– masurat rezistenta de dispersie a prizei de pamant;
– verificat continuitate circuit nul protectie;
– predare catre beneficiar a dosarului cu buletinele de verificare, procesele verbale aferente, copii de pe actele de functionare (certificat de inregistrare de la Registrul Comertului), autorizatie ANRE, certificat de etalonare al aparatului de masura folosit.

Masuratorile vor fi efectuate in conformitate cu Legea 13/2007, Legea 319/2006, HG 1146/2006, DGPSI 004/2001, Ordin MAI 163/2007, Ordin MAI 166/2010, ORDIN ANRE 90/2009, PE 116/1994, I7/2011, SR HD 60364-4, SR HD 60364-6-61.

Verificarile PRAM reprezinta verificarea prizelor de impamantare si paratrasnetelor si are ca scop:
• Prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru;
• Prevenirea incendierii cladirilor si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice;
• Verificare continuitatii nulului de protectie.

Conform art. 39 (9.f) din Legea Securitatii si Sanatatii in Munca (legea 319/2006), constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor si a echipamentelor electrice, precum si pentru prevenirea efectelor electricitatii statice si ale descarcarilor atmosferice.

Verificarea si masurarea se efectueaza conform HG 1146/2006 Anexa 1 pct. 3.3.16.2. (“Instalatiile sau echipamentele de munca electrice trebuie sa fie verificate la receptie, inainte de punerea in functiune si apoi periodic in exploatare, precum si dupa fiecare reparatie sau modificare, fiind interzisa punerea sub tensiune a instalatiei, utilajului sau echipamentului care nu a corespuns la una dintre aceste verificari”).

De asemenea, HG 1.146 / 2006 specifica urmatoarele: 3.3.18. Mijloacele si echipamentele electrice de protectie trebuie sa fie verificate, in conformitate cu prevederile reglementarilor si regulilor tehnice aplicabile, inainte de utilizare, la punerea in functiune, dupa reparatii sau modificari si apoi periodic (in exploatare).

Verificarea Pram se face de persoane fizice sau juridice autorizate ANRE tip A1(conform Legii nr. 13/2007 a energiei electrice, care la art. 11, alin. 20, lit. t) stipuleaza ca ANRE este abiltata sa ateste operatorii economici si sa autorizeze electricienii care proiecteaza si executa lucrari in instalatiile electrice).

Verificarea PRAM reprezinta masurarea rezistentei de dispersie a instalatiei de pamantare si paratrasnetului cu aparat special pentru acest scop. Aparatul este verificat periodic de metrologie autorizata.

Periodicitatea verificarii PRAM este prevazuta de legislatia si/sau cu practicile nationale dupa cum urmeaza :

– NTE 01 116/2001 – Norma tehnica energetica privind incercarile si masuratorile la echipamente si instalatii electrice:

     20.1. Masurarea rezistentei de dispersie
     Conditii de executie a probei
Verificarea va fi efectuata numai de catre personal instruit pentru astfel de masurari.
Momentul efectuarii probei
B. Instalatii de joasa tensiune, cu exceptia stalpilor, o data la 2 ani, iar in exploatarile subterane, de doua ori pe an pentru cele locale si o data pe an pentru reteaua generala.
In mediile foarte periculoase – o data pe an.

     20.2. Verificarea gradului de corodare a instalatiilor de legare la pamant
     Momentul efectuarii probelor
Dupa 10 ani de la ingropare si ulterior cel putin o data la 5 ani

     – Ordin nr. 108 din 1 August 2001/ Ministerul de Interne/ pentru aprobarea DGPSI 004–
Dispozitii generale privind reducerea riscurilor de incendiu generate de incarcari electrostatice:
    Art. 94. Masurarea rezistentei de dispersie pentru instalatia de legare la pamant se face:
a) in instalatii subterane si in instalatii locale de legare la pamant,cel putin de doua ori pe an;
b) la retelele generale de legare la pamant, cel putin o data pe an

Verificarea Periodica a Instalatiilor Electrice trebuie executata deoarece prin aceasta putem evita situatii neplacute cum ar fi de exemplu: incendii, electrocutari, deconectari in alimentarea cu energie.

Verificarile periodice PRAM pot constitui obiective de control ale institutiilor abilitate ale statului in cadrul firmei d-voastra, cum ar fi :Inspectoratul Teritorial de Munca,Protectia Consumatorului si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Verificarea periodica a instalatiilor electrice este necesara, deoarece toate instalatiile se deterioreaza din cauza unui numar de factori cum ar fi incarcare excesiva a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune , imbatrinirea izolatiilor.
In consecinta legislatia prevede ca instalatiile electrice trebuie sa fie mentinute intr-o stare corespunzatoare de siguranta, iar pentru aceasta ele trebuie sa fie inspectate si testate periodic.

Aceste verificari cuprind o serie de masuratori cum sunt: rezistenta de izolatie, impedanta de bucla, curentul de scurt circuit, rezistenta de dispersie a prizelor de pamant, continuitatea centurii de impamantare, verificarea aparatelor de protectie inclusiv a disjunctoarelor diferentiale.

In urma verificarii PRAM se intocmeste un Raport de verificare/ incercare care cuprinde:

• Conditiile de masurare;
• Tipul aparatului;
• Executantul si locul masurarii.

In cazul in care valorile masurate nu corespund normelor, instalatia prezinta pericol de electrocutare, iar paratrasnetul nu mai prezinta siguranta impotriva incendierii in caz de trasnet. Pentru evitarea acestor evenimente nedorite, putem remedia rapid problemele si executam reverificare PRAM pentru

Executia lucrarilor se efectueaza in baza unui contract de prestari servicii.

0